Početna O pčelama Zanimljivosti Kontakt
  O pčelama
 

PČELA je stara 150 000 000 godina ,na zemlji je postojala pre dinosaurusa(najstariji nekompresovani fosil pčele u ćilibaru pronađen je Nju Džersiju i potiče iz doba rane krede).Letela je pre postojanja dinosaurusa,letela je iznad dinosaurusa,leti i danas.Da li smo se nekada zapitali kako je opstala???

Ne treba biti naučnik da bi zaključili da opstanak pčele duguju svom savršenom društvu.Naučnici su pokazali da su pčele društvena bića i da su kroz istoriju neke organizacije i tajna društva pokušavale da kopiraju savršenstvo u organizaciji pčelinjeg društva.

Mi danas znamo ponešto o funkcionisanju pčelinjeg savršenog društva.Sve medonosne pčele su socijalne vrste insekata, sa trima kastama: maticom, radilicom i trutovima. Među kastama postoji jasna podela rada i specijalizacija u obavljanju bioloških funkcija.

Matica, kraljica i majka svih pčela, donosi sve odluke u društvu, nema demokratije. Neko bi to nazvao diktaturom i tiranijom, nema slobodnih izbora, državnih udara a sve funkcioniše perfektno (možda zbog toga što među pčelama nema političara). Kada je stara deset dana matica odlazi na “svadbeni let”, praćena od strane trutova iz susednih košnica. Ona se pari sa sedam ili više njih, skladišti njihovo seme za ostatak života. Ona proizvodi hemijske mirise (feromon) koji reguliše aktivnost u košnici. Matica (potpuno plodna ženka) specijalizovana za proizvodnju i polaganje jaja. Ona može da položi jedno jaje u minutu, danju i noću, oko 1500 za 24 sata i 200 000 u toku jedne godine.


Trut
 

Radilica,obavlja poslove u pčelinjem društvu.Uposlenost je zasnovana na starosti pčele i potrebama društva.Tokom njihovog života (od 35-45 dana) ona prolazi kroz više poslovnih unapređenja:

a)dadilja (pčela negovateljica) 1-12 dana starosti:
- čisti svoju ćeliju saća i druge
- hrani leglo
- hrani maticu

b) domaćica-10-20 dana starosti:
- izgradnja saća
- održavanje košnice
- preduzimač
- dozrevanje meda
- kontrola klime(hladi ili greje košnicu)
- lučenje-modelovanje voska i ćelije saća
- prihvatanje i odlaganje polena in nektara od pčela sakupljačica

c) vojska (bezbednost društva) stražare na ulazu u košnicu:
- borba sa uljezima
- izviđač (orjentacioni letovi da bi se upoznala okolina društva)
- samo oko 5% najsposobnijih pčela vrše ovaj posao

d) izvršilac posla u polju:
- posle oko tri nedelje railice su spremne da potroše ostatak njihovog života kao sakupljačice donoseći polen ,nektar,smole sa drveća(koje one pretvaraju u propolis)i vodu za košnicu.Tokom ovog perioda rade same do smrti-bukalno.
- pčele radilice u toku leta žive od 30-45 dana. Tokom zime žive besposleni život i do 6 meseci.
Ženke ali nisu plodne ako i polože jaja od njih nastaju trutovi.
Trutovi, (mužjak) može se naći do 500 u društvu i to u proleće i leto. Oni samo služe da lete i pare se u vazduhu sa maticama iz drugih društava. I jesen ga vojska izbacuje iz košnica da ne bi tokom zime bio na hrani.

 

Pre 2500 godina u Egiptu su o pčelama znali mnogo više nego mi danas. Stari Egipćani su sa pčelinjim produktima vršili mumifikaciju pokojnika, čija su tkiva očuvana do danas, a mi ni danas nismo otkrili kako su to radili. U starom Egiptu su koristili 15-tak pčelinjih proizvoda, a mi danas samo 6-7. Pre 3-4 godine u jednoj grobnici u dolini Kraljeva pronađen je ćup sa medom star 2500 godina koji je posle dekristalizacije i termičke obrade mogao da se konzumira. Ljudi su gajili pčele oko 7 000 g. pre n.e., za dobijanje meda i ostalih pčelinjih proizvoda.Društva su održavali u glinenim sudovima ili korpama.

Zbog čega ovako opširni uvod i šetnja kroz istoriju. Pokušavam Vam reći kako su dobre stvari, prave stvari van vremenskog okvira a mi danas sumnjamo u sve, skeptici smo da je nešto korisno i dobro pa čak i savršeno iako traje 150 000 000 godina.

Naučnici su sistematski predvideli da u slučaju nestanka pčela sa zemlje ljudskom rodu preostaje 4 godine do nestanka.

PAŽNJA-pre posete API komori ne koristiti jake parfeme i dezodoranse, odstraniti miris znoja, ne konzumirati alkohol. U komori ne koristiti GSM uređaje.

 
 
 

INHALACIJA IZ KOŠNICA

Lokacija

O pčelama

Metode iskorišćenja blagodeti pčela

Pomaže pri lečenju obolenja

Zanimljivosti

Kontakt

 
Pratite nas
Na lokaciji sela Brđani
(između Čačka i Gornjeg Milanovca)
Kontakt telefon: 064 123 12 04
@: kontakt@inhalacijaizkosnica.com
Copyright © inhalacijaizkosnica.com, 2018